Strona główna Aktualności
     Aktualności
Cebulę obieram i kroję w piórka.

Do garnka wlewam oliwę i roztapiam masło na to wrzucam cebulę.



Podsmażam na wolnym ogniu aż nabierze złoto-brązowego koloru (około 20 minut - cebuli nie przypalić), pod koniec dodaje ząbek czosnku dla aromatu.



Gdy cebula się skarmelizuje dodaje wino i duszę 10 minut.



Następnie dodaje bulion i gotuje jeszcze około 20 minut.



Po ugotowaniu - doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.



Zupę rozlewam do kokilek, posypuje startym żółtym serem. Każdą kokilkę przykrywam kwadratem z ciasta francuskiego.



Zupę cebulową zapiekam 12 minut w piekarniku w temperaturze 210 stopni.


zobacz przepis na Zapiekana zupa cebulowa (czas wykonania ok 40 minut)
300 g kaszy gryczanej,3 jaja,1 łyżka masła,2 łyżki startego parmezanu,600 ml wody,3 łyżki tartej bułki,olej do smażenia,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,sól,pieprz. Kaszę opłukać. Zagotować wodę z dodatkiem jednej łyżki masła i szczypty soli. Wsypać kaszę i gotować ok. 20 min., aż będzie kleista. Następnie odstawić do wystudzenia. Do kaszy dodać 2 jaja, parmezan i natkę pietruszki.



Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować owalne klopsiki. Do głębokiego talerza wsypać tartą bułkę, w drugim rozkłócić jajo.



Każdy klopsik zanurzać w jaju, a następnie obtoczyć w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki smażyć z każdej strony, aż uzyskają złocistobrązowy kolor.



Gorące klopsiki można podawać z sosem koperkowym bądź pieczeniowym oraz z sałatką z buraczków lub surówkami, np. z białej kapusty.
zobacz przepis na Klopsiki z kaszy gryczanej (czas wykonania ok 40 minut)
Składniki na porcje

Kruszonka:

35 g masła lub margaryny

35 g mąki pszennej

szczypta soli

35 g drobnego cukru

20 g posiekanych płatków migdałowych

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut.



Owoce

2 średnie jabłka

20 g rodzynek

łyżeczka brązowego cukru

pół łyżeczki cynamonu

łyżka masła

Jabłka obieram, kroję w dość drobną kostkę, dodaje brązowy cukier, rodzynki i cynamon, wszystko razem mieszam.



Masło topię na patelni, dodaje mieszaninę jabłek. Smażę tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.



Piekarnik nagrzewamy do 200st C.



Naczynie do zapiekania smaruje masłem, nakładam jabłka. Obsypuje kruszonką(można ją zetrzeć na tarce-jeśli jest dobrze schłodzona)



Pieczemy 15-20 minut.



Podajemy bez dodatków na ciepło w towarzystwie lodów lub z bitą śmietaną.
zobacz przepis na Crumble z jabłkami (czas wykonania ok 10 minut)
1 kg dyni,1 kg ziemniaków,8 dkg masła,3 łyżki śmietany kremówki,sól i pieprz do smaku. Dynię obrać ze skóry i pozbawić pestek. Miąższ pokroić w kawałki.



Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do rondla.



Zalać lekko osoloną wodą. Gotować do miękkości. Dodać masło i śmietanę.



Całość zmiksować.



Doprawić solą i pieprzem.
zobacz przepis na Zupa z dyni po francusku (czas wykonania ok 60 minut)
Wędzonkę pokroić w drobne paseczki i razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem przesmażyć na maśle.



Zalać wywarem i dodać serki topione.



Chwilę gotować i przyprawić.



Podawać w miseczkach z dużą ilością grzanek.
zobacz przepis na Zupa serowa - prosta i szybka (czas wykonania ok 30 minut)

znaleziono: 9294 artykuły na 1859 stronach
« poprzednia -   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21   - nastepna »




























GotLink.plProdukcja
Wyjatkowej jakości meble medyczne w xmebel
Korepetycje Katowice
kody kreskowe paskowe RFID Iris guard drukarki etykiet termina
marketing