Strona główna Aktualności
     Aktualności
Hotel Gloria Maris ma trzy gwiazdki i jest to trafna kategoryzacja (w sensie takich warunk?w si? spodziewa?am, mo?e poza ogrodem, kt?ry jest fantastyczny!) Po?o?ony jest zaraz przy morzu...
Postanowi?em zamie?ci? tutaj swoj? opini?, poniewa? po napisaniu opinii na stron? tego pensjonatu - m?j opis nigdy si? nie ukaza? :) czy?by ukazywa?y si? tylko te pochlebne?



A przecie? chcia?em...
Cebulę obieram i kroję w piórka.

Do garnka wlewam oliwę i roztapiam masło na to wrzucam cebulę.



Podsmażam na wolnym ogniu aż nabierze złoto-brązowego koloru (około 20 minut - cebuli nie przypalić), pod koniec dodaje ząbek czosnku dla aromatu.



Gdy cebula się skarmelizuje dodaje wino i duszę 10 minut.



Następnie dodaje bulion i gotuje jeszcze około 20 minut.



Po ugotowaniu - doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.



Zupę rozlewam do kokilek, posypuje startym żółtym serem. Każdą kokilkę przykrywam kwadratem z ciasta francuskiego.



Zupę cebulową zapiekam 12 minut w piekarniku w temperaturze 210 stopni.


zobacz przepis na Zapiekana zupa cebulowa (czas wykonania ok 40 minut)
300 g kaszy gryczanej,3 jaja,1 łyżka masła,2 łyżki startego parmezanu,600 ml wody,3 łyżki tartej bułki,olej do smażenia,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,sól,pieprz. Kaszę opłukać. Zagotować wodę z dodatkiem jednej łyżki masła i szczypty soli. Wsypać kaszę i gotować ok. 20 min., aż będzie kleista. Następnie odstawić do wystudzenia. Do kaszy dodać 2 jaja, parmezan i natkę pietruszki.



Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować owalne klopsiki. Do głębokiego talerza wsypać tartą bułkę, w drugim rozkłócić jajo.



Każdy klopsik zanurzać w jaju, a następnie obtoczyć w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki smażyć z każdej strony, aż uzyskają złocistobrązowy kolor.



Gorące klopsiki można podawać z sosem koperkowym bądź pieczeniowym oraz z sałatką z buraczków lub surówkami, np. z białej kapusty.
zobacz przepis na Klopsiki z kaszy gryczanej (czas wykonania ok 40 minut)
Składniki na porcje

Kruszonka:

35 g masła lub margaryny

35 g mąki pszennej

szczypta soli

35 g drobnego cukru

20 g posiekanych płatków migdałowych

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut.



Owoce

2 średnie jabłka

20 g rodzynek

łyżeczka brązowego cukru

pół łyżeczki cynamonu

łyżka masła

Jabłka obieram, kroję w dość drobną kostkę, dodaje brązowy cukier, rodzynki i cynamon, wszystko razem mieszam.



Masło topię na patelni, dodaje mieszaninę jabłek. Smażę tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.



Piekarnik nagrzewamy do 200st C.



Naczynie do zapiekania smaruje masłem, nakładam jabłka. Obsypuje kruszonką(można ją zetrzeć na tarce-jeśli jest dobrze schłodzona)



Pieczemy 15-20 minut.



Podajemy bez dodatków na ciepło w towarzystwie lodów lub z bitą śmietaną.
zobacz przepis na Crumble z jabłkami (czas wykonania ok 10 minut)

znaleziono: 9294 artykuły na 1859 stronach
« poprzednia -   5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25   - nastepna »




























GotLink.plusługi fotograficzne w Białymstoku
catering poznan
Maty wejściowe
obiekty konferencyjne
Powrót do świata SF